Awal Khutbah dan Asal Adanya Qunut

1
883

Dijelaskan dalan Khulashoh Nurul Yaqiin tentang Awal Jum’ah Dalam Islam – Awal Khutbah, Percintaan Kaum Anshar Kepada Muhajirin – Persaudaraan Islam dan Asal Adanya Qunut –  Demam Madinah

Awal Khutbah Dalam Islam

 1. Tatkala Rasulullah saw keluar dari Quba menuju Madinah beliau dikerumuni oleh kaum anshar yang berselempangkan pedang dengan keadaan riang dan gembira
 2. Dalam perjalanan tibalah waktu juma’ah, lalu beliau sembahyang bersama kaum muslimin. Inilah pertama-tama jum’ah dan khutbah beliau, khutbah ini adalah yang pertama dalam islam.
 3. Ahli Madinah keluar menemui beliau. Di antara mereka ada perempuan-perempuan, anak-anak sedang hamba-hamba perempuan mengucapkan syair :

Bulan pernama telah terbit atas kita

Dari kampung Tsaniyatul Wada

Pengucapan syukur wajib atas kita

Selama kepada Allah orang berdo’a

Hai utusan di dalam kalangan kita

Dengan bawa perintah

Ringkasannya

Keluarlah Rasulullah saw dari Quba menuju madinah dan sekeliling ada kaum anshar dan muhajirin. Nabi sembahyang jum’ah dan berhutbah dalam perjalanan. Beliau diterima oleh kaum Anshar dengan sambutan yang meriah.

 

Masuknya Dan Singgahnya Nabi Di Madinah –

Percintaan Kaum Anshar Kepada Muhajirin – Persaudaraan Islam

 1. Tatkala Nabi masuk Madinah, tiap-tiap beliau melihat rumah Anshar, mesti mereka minta supaya Nabi singgah di rumah mereka
 2. Nabi singgah di rumah Abi Ayyub Al Anshari, di rumah sebelah bawah supaya mudah orang-orang menziarahi beliau
 3. Adalah kaum Anshar suka sekali kepada orang yang berhijrah di tempat mereka; mereka lebihkan orang itu daripada diri mereka sendiri, sehingga mereka berbantahan dalam hal memberikan tempat Muhajirin itu. Lalu mereka putuskan untuk mengadakan undian di antara mereka, sehingga tidak seorang Muhajirinpun yang singgah di rumah seorang Anshar, melainkan dengan pakai undian.
 4. Kemudian Rasulullah menjadikan mereka bersaudara diantara mereka sebagai suatu persaudaraan islam yang jinakan hati-hati mereka dan menjadikannya sebagai satu benda.

Ringkasannya

Rasulullah turun di rumah Abi Ayyub Al Anshari dan mengadakan persaudaraan antara kaum Muhajirin dan kaum Anshar.

Hijarah Keluarga Nabi – Menghalangi Orang-Orang Lemah  –

Asal Adanya Qunut –  Demam Madinah

 1. Tatkala Rasulullah sudah menetap di madinah, beliau mengutus orang mencari keluarga beliau yang ketinggalan; Abdullah bin Abu Bakar keluar bersama-sama mereka yang mencari itu.
 2. Sesungguhnya orang-orang musyrik Makkah telah menghalangi sebagian orang-orang lemah dari berhijrah dan mensiksanya dengan siksaan yang keras
 3. Maka Rasulullah doakan untuk mereka yang lemah itu dalam sembahyang witir dan sembahyang shubuh sesudah rukuk dan sebelum ruku inilah permulaan adanya qunut.
 4. Banyak dari orang–orang muhajirin yang kena penyakit panas (demam). Lalu Rasululah berdo’a kepada Allah supaya dipindahkan panas itu. Maka Allah kebulkan do’a beliau.

Baca Juga : Ringkasan Sejarah Nabi Muhammad SAW. : Di sini ….

Ringkasannya

Rasulullah mengutus orang mencari ahli keluarganya yang ketinggalan. Lalu mereka datang bersama Abdullah bin Abu Bkar. Orang-orang musyrik makkah menghalangi orang lemah berhijrah. Adalah Nabi mendo’akan untuk mereka ini. Dan inilah permulaan qunut dalam sembahyang.

Demikianlah. Semoga bermanfaat.

Berita sebelumyaRingkasan Sejaran Nabi Muhammad SAW.
Berita berikutnyaPenyebaran Islam dan Peristiwa Hijrah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here