Inilah sebuah renungan ‘Idul Fitri Berbahasa Sunda:

Sayaktosna sadaya puji mung kagungan Allah. Setiap waktos urang senantiasa ngagung-ngagung Allah, muji-muji Alloh. Nyuhunkeun pertolongan ka Allah. Nyuhunkeun ampunan ka Allah. Sareng nyalindung ka Allah. Salami sasasih urang ngalaksanakeun parentah shaum. Timbul kasadaran anu menyirami hate kalawan penuh katundukan sareng miharep ridho Allah. Taqobbalallohu minna waminkum shiyaamanaa wa shiyaamakum.

Teu aya kata anu pantas diungkapkeun dina kasempetan ieu kajabi kata-kata syukur. Syukur ka Allah. Allah anu teu pernah kehilangan cara kanggo masihan mang pirang-pirang nikmat sareng kurnia-Na. mangga perhatoskeun: dipayuneun urang murangkalih eta nikmat ti Allah, digigireun urang, dipengkeureun, dihandapeun, diluhureun urang sadayana malah anu aya di diri urang sorangan eta mangrupikeun nikmat ti Allah. Tuh serang tiap usum taneuhna dibulak balik tetep eta ngahasilkeun kanggo tuangeun urang. Tatangkalan, buah-buahan sadayana

  مَتَاعًا لَكُمْ وَلأنْعَامِكُمْ

Kanggo kasenangan aranjeun jeung ingon-ingon aranjeun. Panteuslah Alloh ngemutan ka urang sadaya dugikeun ka 31 kali dina kalimat berulang:

فَبِأَيِّ آلاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

maka nikmat mana anu baris dibohongkeun?

Memang ku teu terhitungna nikmat Allah, Urang sering teu ngaraos ayana campur tangan Allah dina satiap gerak langkah urang. Saking nyatana Alloh nyarengan ka urang sampe urang sering hilap ku kahadiran-Nana. Hapunten, teu maksad ngabandingkeun. Margi laitsa kamislihi syaiun. Saking tarikna ieu bumi berputar, urang teu ngaraoskeun ayana perputaran bumi. Saking leres-leresna aya udara. soca urang teu tiasa ninggal kana udara. Allahu latiifun khobir. Saking Maha ayana Alloh, saking Allah teh Maha bercahayana, saking Allah caket ka urang langkung caket tibatan rantengan urat beuheung urang sadaya, saking nyarengannana Allah ka urang sadaya di mana wae aya urang sadaya. Indra lahir urang teu mampu kanggo ninggal ka Alloh. Allohu Akbar. Kukituna sejatina urang teu pernah bosen kanggo teras mempertahankeun hubungan sareng Allah.

Tangtos urang iman kana akuratna penghitungan Allah. Sareng urang yakin yen satiap detikna bahkan satiap nafas-nafas urang. Bakal disuhunkeun pertanggung jawabana. Timbul pertanyaan, lantas dihabiskan dimana hari-hari kita? Digunakan untuk apa nafas-nafas kita?

Alhamdulillah ku kempelna urang sadaya didieu. Ieu ngarupikeun waleran yen urang nuju ngabentuk hiji barisan di bawah Allah.

إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ

sayaktosna (Agama Tauhid) ieu agama aranjeun, agama anu hiji. Jeung Kaula Pangeran aranjeun. Nya prak nyembah aranjeun ka Kaula. (QS. Al Anbiyaa’ : 92)

Ayeuna urang nuju berbakti ka Allah. Nuju beribadah ka Allah. Duka shaf anu kasabaraha puluh rebuna urang ngabentuk barisan di cidawolong ieu pami dietang ti shaf pusat di payuneun ka’bah.

Insya Allah urang bakal bahagia. Saupami satengah jam (seribu nafas) dianggo shalat. Sarebu nafas nu sanesna dianggo dzkir. Sarebu nafas deui dianggo ngucapkeun kebaikan-kebaikan Allah. Lima rebu nafas dianggo amal anu ikhlas. Betapa gembirana urang sadaya.

Ku kituna, mangga urang pariksa deui. Naha sadaya perbuatan urang dikerjakeun kalayan ikhlas? Margi Allah marentahkeun dina firman-Na.

وَمَا أُمِرُوا إِلا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ وَيُقِيمُوا الصَّلاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ

Jeung teu diparentah aranjeun kajaba supaya ibadah ka Allah, bari ngaikhlaskeun kana eta agama anu tuhu. Jeung ngadegkun sholat. Jeung masrahkeu zakat. Jeung itu teh agama anu panceg.   (QS. Al-Bayyinah : 5)

Hadirin sidang ‘id anu ngamulyakeun Allah SWT. mugia Allah ngamulyakeun ka urang sadayana.

Dina teks hadits Nabi, penyebutan idul fitri teu nganggo ta marbuthah. Jadi sacara bahasa idul fitri lebih tepat dihartoskeun kembali berbuka. Ieu sakaligus ngaluruskeun pamahaman yen idul fitri kembali kana fitrah.

Tapi dina sejarahna, islam teu terlahir ku paradigma materialistik. Ditetepkeuna hari raya idul fitri tangtosna sanes mung saukur kanggo minuhan hajat sareng tuntutan patuangan. Tangtos aya makna anu langkung dina idul fitri. Saparantosna jiwa sareng fisik dilatih salama sasasih, diri di bersihkeun, digeong, ditapikeun, diguyur diisikan, ditutup ku zakat fitrah anu akhirna mudah-mudahan tiasa mencapai tujuan akhir puasa, nyaeta derajat Taqwa.

Ku Maha rahman sareng rahimna Allah. Sareng melalui janji-Na. yakinkeun, Allah baris ngahapunten kana dosa-dosa. Mung aya dosa-dosa anu tersisa, nyaeta dosa-dosa ka sasama. Anu teu cekap ku nyuhunkeun hapunten ka Allah. Tapi Alloh marentahkeun sangkan urang nyuhunkeun sareng ngamaafkeun kakirangan ka sasama. Hal ieu ngarupikeun ciri jalmi taqwa sakumaha anu dicita-citakeun dina shaum:

وَأَن تَعْفُواْ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى.

“Sareng ngahampura, eta baris ngadeukeutkeun kana takwa.” (QS. Al-Baqarah: 237)

وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ

Jeung prak gagancangan aranjeun kana panghampura ti Pangeran aranjeun jeung surga anu legana salega langit jeung bumi, dicawiskeu pikeun jalma anu tarakwa. (QS. Ali-Imran : 133)

الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

Nyaeta anu nginfakeun dina waktu lubak libuk jeung dina kaayaan susah, jeung mengkek kaambek, jeung ngahampura tipapada jalma. Sareng Alloh mikacinta ka jalma-jalma anu ngadamel kasaean. (QS. Ali-Imran : 134)

Hari raya ‘idul fitri ngajantenkeun momen anu tepat kanggo saling ngama’afkeun. Saparantos menjalani pelatihan ngendalikeun nafsu, umat islam diharepkeun ngagaduhan mental anu cukup kuat kanggo saling ngama’afkeun. Tanpa ngabaikeun kanu sanesna. ku keterbatasan waktos. Mangga urang nyuhunkeun dihapunteun kanu paling berjasa ka urang.

 وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ إِحْسَاناً حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهاً

dina ayat nu sanesna:

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ -١٤-

Jeung geus ngawasiatkeun Kaula, ka manusa-manusa ka ibu ramana. Geus ngandung ibuna payah di atas payah. Jeung nyusuan ka manehna dina dua taun. Yen prak syukur anjeun ka Kaula. Jeung ka Ibu rama anjeun. Mung ka Gusti pangbalikan teh.

Naha urang tos mampu ngabales pengorbanan ibu rama?

Sayaktosna jasa sareng pengorbanan ibu rama anu parantos dicurahkeun ka urang teu terhitung seueurna. Ibu urang ngandung 9 sasih lamina, teras ngalahirkeun mempertaruhkeun nyawana. Urang disusuan salami dua taun. Sareng saterasna.

Kukituna, salayakna abi nyuhunkeun dihapunten ka mamah apa. Mugia Allah ngahapunteun kana dosa-dosa abdi sadaya. Sareng mugia Allah menyayangi ka ibu rama abdi sadaya. Sapertos aranjeuna menyayangi abdi sadaya Nalika alit.

Melalui momentum ‘Idul Fitri ieu, sekali deui hayu urang ngabuka hate kanggo sili lubarkun tina mang pirang-pirang kakirangan sareng dosa perdoasaan. Mudah-mudahan Allah SWT. rido kana setiap gerak langkah urang. Amin.

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

 اللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اَلأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ. اللَّهُمَّ أَصْلِحْ لَنا دِيْنَنَا الَّذِي هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِنا وَأَصْلِحْ لنا دُنْيَانا الَّتِي فِيهَا مَعَاشُنَا وَأَصْلِحْ لنا آخِرَتَنَا الَّتِي فِيهَا مَعَادُنا وَاجْعَلِ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لنا فِي كُلِّ خَيْرٍ وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لنا مِنْ كُلِّ شَرٍّ . رَبَّنَا آتِنَا فِيْ الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِيْ الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ. وصَلِّ اللهمَّ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ مُحَمّدٍ وَعَلىَ آلِهِ وصَحْبِهِ وَسَلِّمْ وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.

Perihal Akhlak: di sini ….

والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Facebook Comments