Ini sebuah renungan “idul Qurban berbahasa sunda. dari sebuah khutbah ‘idul adha.

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Rebuan taun nu kalangkung aya kajantenan anu luar biasa, Hiji kajadian anu tu aya bandinganna dina sejarah umat manusia. Alloh nguji ka hambana anu kengeng titel kholilulloh (kekasih Alloh) kanggo meuncit hiji putra nu diantos-antos kalahirana., Malaikat Jibril nyaksikeun kataatan keluarga Nabi Ibrahim tur lulus tina ujian. Saparantos ti syurga kalayan nyandak hiji kibasy, malaikat Jibril ngaraos kagum sahingga terucap: “Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar.” Nabi Ibrahim nyambut  “Laailaha illallahu Allohu Akbar.” teras disambung ku Nabi Ismail “Allahu Akbar Walillahil Hamdu.’

Dinten ieu kalimat-kalimat Alloh eta teras dikumandangkeun ku langkung ti samilyar penduduk bumi, bergemuruh di tiap juru dunya, di lapangan, di mesjid, di kota, di desa, di kampung-kampung, di gunung, di sadayana nagara Islam. Matak ngageterkeun qalbu anu keur khusyu dzikir ka Alloh, pinuh rasa cinta, pinuh ku rido jeung pasrah, ngaharep-harep “Liqoa robbihi” mendakan Alloh kalayan disapa ku Alloh, ku kalimat anu pinuh welas asih, “Yaa ayyatuhannafsul mutmainnah irji’i ilaa robbiki rodiyatam mardiyyah, fadhulii fii ibadi wadhulii jannatii.”

Kalimat takbir, tahlil sareng tahmid eta sekaligus oge nyarengan saderek urang anu keur ngalaksanakeun panggilan agung ke tanah suci ngalakonan  ibadah haji, rukun Islam anu kelima. Para jama’ah haji ngabentuk lautan jalma di tanah suci Makkah, ngajadikeun hiji pamandangan anu matak takjub kalayan menggambarkeun kaayaan jalma di hadapan kaagungan  Rabb anu Maha Agung. Aranjeuna serempak nganyatakeun kesediaanana memenuhi panggilan-Alloh sarta  teras-terasan dzikir pinuh kakhusyuan nganyatakeun pernyataan tauhid:

لَبَّيْكَ اللّهُمَّ لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ

Mugia anu nuju sareng anu parantos ngalaksanakeun ibadah haji dijantenkeun haji mabrur.

وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلاَّ الْجَنَّةُ

Sareng haji mabrur teu aya balasan kanggo anjeuna kajaba surga.” (HR. Bukhari Muslim

Hadirin Jama’ah ‘Idul Adha rahimakumulloh

Sapertos anu dilaksanakeun ku jama’ah haji, urang oge didieu ngalaksanakeun ibadah anu aya hubungana sareng ibadah aranjeuna, nyaeta puasa hari Arafah, pemotongan hewan qurban saparantos shalat Idul Adha, menggemakan takbir, tahlil sareng tahmid selama hari tasyrik. Sadaya anu dilaksanakeun eta sami maksadna nyaeta seja taqorrub ka Allah swt. Dinten ieu janten saksi betapa luasna kasih-sayang Allah Azza wa Jalla ka urang sadaya. Enjing-enjing ieu urang ngaraoskeun kumaha ageungna rahmat sareng ampunan Alloh. Allah Azza wa Jalla anu Maha Murah teu pernah bosen masihan kasempatan demi kasempatan ka urang sadaya kanggo taubat. Allah Azza wa Jalla anu Maha Asih teu pernah nutupkeun pintu ampunan. Padahal parentah demi parentah sering diabaikeun, larangan demi larangan sering karumpak .

Hadirin Jama’ah ‘Idul Adha anu dimuliakan Allah

Pesan ibadah haji sareng Qurban, nyaeta supaya tetep miara ruh sareng jiwa pengorbanan. Margi pengorbanan ngarupakeun inti beragama, urang mustahil tiasa beragama kalayan tuhu tanpa ayana pengorbanan. Tatkala Alloh marentah hiji perkara misalna supaya sholat, maka seueur anu ku urang kedah dikorbankeun diantawisna ngaluangkeun waktos anu urang keur meujeuhna anteng midamel sesuatu atanapi nuju tibra sare. Alloh marentah shodaqoh, puasa, ibadah haji, pasti aya anu kedah dikorbankeun. Kitu deui Alloh marentah sabar, pasrah, tawakal, jujur, aya  anu kedah dikorbankeun. Tatkala Alloh ngalarang ngadu, minuman keras jeung sajabana, maka urang kudu wani nahan nu matak ngamanjakeu nafsu urang sok sanajan babaturan urang hepy-hepy, suka cita, atawa gembira ria.

Sacara teges Alloh nganyatakeun yen pangorbanan hiji hamba manfaatna bakal balik ka eta hamba sorangan jeung kamaslahatan balarea. Urang emut kana sababaraha kisah anu karandapan Nabiyulloh Ibrahim AS, Nabi Ismail AS sareng Siti Hajar. Kumaha Nabi Ibrahim nampi parentah sangkan Siti Hajar istrina sareng Nabi Ismail anu masih keneh nyusu kedah nyicingan hiji lembah anu garing, gersang tur sepi. Teras nalika Ismail nincak dewasa keur meujeuhna pikalucueun Alloh ngizinkeun para malaikat nguji kaimanan sareng katakwaan Nabi Ibrahim sareng keluarga. Sapertos anu diabadikeun dina Al-Qur’an:

قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَى فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانظُرْ مَاذَا تَرَى قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِن شَاء اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ

Ibrahim nyanggem: “Hai anaking sayaktosna bapa ninggal dina impenan yen bapa the meuncit salira, “kumaha pendapat salira? Ismail ngawaler, Bapa, pidamel naon anu tos diparentahkeun ka bapa. Insya Allah abdi kalebet jalmi anu sabar.” (QS As-shaffat: 102).

Subhanalloh, Pengorbanan demi pengorbanan anu ditunjukken Nabiyullah Ibrahim AS sarta keluarga, ngarupikeun teladan paripurna kanggo tumbuhna ketulusan nu teu aya batas, serta totalitas kapasrahan kana kamahakuasaan robbul jalil, ngajadikeun catatan sajarah anu teu pernah kapupus ku zaman, tercatat dina pena emas dina lembar sejarah kahirupan manusia.

كَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ

“Sapertos kitu Alloh ngabales ka jalma-jalma anu nyieun kahadean.”

Hadirin sidang ‘ied rohimakumulloh

Urang ulah ngantos-ngantos parentah sapertos anu diparentahkeun ka Nabi Ibrahim sangkan meuncit putra. Kasempetan eta datang mung sakali ka Nabi Ibrohim wungkul. Tapi mangga urang milari peluang kanggo ngajalani ujian-ujian mangrupakeu ngalaksanakeun parentah-Na sareng nebihan larangan anu sanesna. Margi hiji konsekwensi pernyataan iman, kanggo ngabuktoskeun kasungguhan pernyataan iman, urang kedah siap mayunan ujian anu dipasihkeun ku Alloh swt

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ -٢- وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ -٣

Naha nyangka jalma-jalma yen diantep ku ngucapkeun maranehna, “Iman abdi sadaya” jeung maranehna teu diuji? jeung demi estu geus nguji Kaula ka jalma-jalma ti samemeh maranehna. maka Allah pasti uninga ka jalma-jalma anu bener sareng pasti uninga ka jalma-jalma anu bohong. (Al-Ankabut 2-3)

Kukituna, mangga urang jantenkeun Risalah qurban ieu kanggo ngaluruskeun niat ngabangun kekuatan aqidah, iman atanapi tauhid ka Allah swt, sapertos anu digambarkeun dina Q.S. al-Baqarah: 177

لَّيْسَ الْبِرَّ أَن تُوَلُّواْ وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَـكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَالْمَلآئِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالنَّبِيِّينَ

Lain kahadean teh yen nyanghareupkeun waajah anjeun ka wetan atawa ka kulon, tur tatapina kahadean the saha anu iman ka Alloh, jeung kana poe akhir, jeung ka malaikat-malaikat jeung ka para nabi jeung saterasna,

Akhirnya, mangga urang sami-sami ikhtiar ngarealisasiken pesan-pesan ibadah qurban ieu, ku tetep miara ruh sareng jiwa pengorbanan. Mugia segala daya, tanaga, harta dan waktos anu tos dikorbankan  demi tegakna kasaean sareng luhurna kalimat Allah di luhur bumi, bakal tersimpan di sisi Allah SWT.  Mugia Allah anu Maha murah senantiasa menyayangi urang sadaya. Allah Maha beunghar, kagungan Alloh anu aya di langit sareng di bumi ngabales sagala bentuk pengabdian urang sadya. Mugia Alloh ngajantenkeun ka penduduk Cidawolong  ieu

بَلَدًا ءَامِنًا وَارْزُقْ أَهْلَهُ مِنَ الثَّمَرَاتِ مَنْ ءَامَنَ مِنْهُمْ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ اْلآخِرِ

negeri anu aman sentosa, dan ngarizkian ka ahlina tina pirang-pirang bungbuahan pikeun anu iman di antara maranehna ka Allah sareng poe akhiri”. (QS, al-Baqarah: 126)

Demikian. semoga bermanfaat

 

Perihal Akhlak: di sini ….

kecilnyaaku

 

Facebook Comments
style type="text/css"> #main-header .et_mobile_menu .menu-item-has-children > a { background-color: transparent; position: relative; } #main-header .et_mobile_menu .menu-item-has-children > a:after { font-family: 'ETmodules'; text-align: center; speak: none; font-weight: normal; font-variant: normal; text-transform: none; -webkit-font-smoothing: antialiased; position: absolute; } #main-header .et_mobile_menu .menu-item-has-children > a:after { font-size: 16px; content: '\4c'; top: 13px; right: 10px; } #main-header .et_mobile_menu .menu-item-has-children.visible > a:after { content: '\4d'; } #main-header .et_mobile_menu ul.sub-menu { display: none !important; visibility: hidden !important; transition: all 1.5s ease-in-out;} #main-header .et_mobile_menu .visible > ul.sub-menu { display: block !important; visibility: visible !important; }